Skip to content

Budownictwo wczoraj i dzis : Emmen Theatre and Zoo Entrance / Henning Larsen Architekci i Van den Berg Groep

2 miesiące ago

603 words

Dzięki uprzejmości Henning Larsen Architects i Van den Berg Teatr i zoo Groep Emmen, zaprojektowanych przez Henninga Larsen Architects i Van den Berg Groep, to niezwykły budynek kulturalny, który łączy kulturę i naturę.
Projekt budynku, który zdobył pierwszą nagrodę w międzynarodowym konkursie, będzie stanowił wejście do dużego parku zoologicznego o powierzchni 10 hektarów i składa się z dwóch głównych etapów o łącznej pojemności 150 osób, dodatkowego wyposażenia scenicznego, wystawienniczego i konferencyjnego.
Sam budynek zajmuje 16 000 m2.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Kontrast między miastem a przyrodą łączy się w projekcie budowlanym, w którym prostokątna konstrukcja ramy i organiczny, zakrzywiony dach łączą się ze sobą.
Dach budzi skojarzenia zwierzęcego grzbietu.
Tworzy charakterystyczne wejście do zoo i wyróżnia się jako część panoramy miasta.
Budynek będzie sam w sobie dużym teatrem.
Widziane z miasta, otwiera się jako magiczne okno w stronę dzikiej przyrody w zoo.
podczas gdy miasto jest wystawiane jako duży miejski wszechświat oglądany z zoo.
Dzięki uprzejmości Henning Larsen Architects i Van den Berg Groep Projekt łączy otaczające przestrzenie zewnętrzne w jednolitej scenografii: duży nowy miejski plac; element krajobrazu, wprowadzający park zoologiczny; krajobraz dachu, zapewniając odwiedzającym możliwość odpocząć od hałasu i aktywności miasta.
Dzięki uprzejmości Henning Larsen Architekci i Van den Berg Groep Projekt budynku jako wielkiej struktury scenicznej pozwala teatrowi na wiele różnych działań.
Ściany można przesuwać i można otwierać małe sceny, a tym samym tworzyć nowe stadiony zewnętrzne.
Ponadto główna przestrzeń przejścia budynku połączona z balkonami foyer stanowi wspaniałą scenę otwierającą się na życie miasta.
Dzięki uprzejmości Henning Larsen Architects i Van den Berg Groep Sustainability był ważnym parametrem projektowym w rozwoju nowego teatru w Emmen.
Integracja światła dziennego, geometrii i elastyczności w budynku zmniejsza zużycie energii bez użycia technologii.
Konstrukcja sama w sobie jest energooszczędna i stanowi ważną część koncepcji zrównoważonego budownictwa.
Konstrukcja zapewnia dobry klimat w pomieszczeniu i komfortowy klimat na zewnątrz na miejskim placu pod dachem.
Wielkie nawisy wschodniej i zachodniej fasady chronią plac przed słońcem i deszczem.
Tworząca część konstrukcji szkieletowej, pozostałe fasady są solidne i mają duże okna od strony północnej oraz małe otwory od strony południowej.
Mnóstwo górnych świateł na dachu zapewnia różnorodne foyer i sale z dużą ilością światła dziennego.
model 01 Emmen Theatre to kompaktowy tom.
Elastyczna konstrukcja pozwala w razie potrzeby regulować rozmiary różnych pomieszczeń i zmniejsza zużycie energii do ogrzewania lub chłodzenia.
Duże foyer i miejsce spotkań służy jako bufor do naturalnej wentylacji.
Krajobraz dachu teatru odgrywa ważną rolę w zakresie redukcji kosztów energii.
Zbiór wody deszczowej chłodzi całą konstrukcję przez beton.
W tym samym czasie dach zbiera wodę do podlewania ogrodu na dachu i do napełniania małych kanałów i jezior, które.
jak spada mała woda.
spaść z dachu do fontanny przed budynkiem.
model 02 Architekci: Henning Larsen Architekci i Van den Berg Groep Lokalizacja: Emmen, Holandia Drużyna z Henning Larsen Architekci: Troels Troelsen (kierownik kreatywny), Martin Stenberg, Thomas Ponds, Mohammad Wesam Al Asali, Adam Ciuk i Joakim Allerth Team z Van den Berg Groep: Dick van de Merwe i André Lageweg Klient: City of Emmen Gross powierzchnia: 16 000 m2 Okres budowy: 2012-2015 Rodzaj zadania: I nagroda w międzynarodowym konkursie
[hasła pokrewne: rezerwacja sal sggw, powierzchnia zabudowy definicja, brico karnisze ]

Powiązane tematy z artykułem: brico karnisze powierzchnia zabudowy definicja rezerwacja sal sggw